Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Pesten houdt pas op als je jezelf weer leuk vindt

De oorsprong van mijn onbehagen ligt in mijn jeugd. Ik ben heel erg gepest.

Mijn vader was hoofd van de school en ik zat bij hem in de klas. Er was een groep meiden die het leuk vond om alles wat hij in hun ogen fout deed op mij bot te vieren. Mijn ouders hebben er wel wat van meegekregen maar ze zaten zelf in een lastige periode. De school van mijn vader dreigde te gaan fuseren waardoor hij zijn baan zou kwijtraken. Dat zorgde voor veel spanning thuis.

Onze twee dochters zijn helaas ook gepest. Dat vind ik heel erg want je weet wat het is en je wilt niet dat zij hetzelfde mee moeten maken. Mijn oudste dochter had toen ze jonger was een paranormale vriendin en zij deden de dingen anders dan de meerderheid van de klas. Daardoor hebben ze het heel moeilijk gehad.

Ik wilde toen ik jong was ook niet met de meute meegaan en dat werd niet geaccepteerd. Ik droeg bijvoorbeeld rokken omdat ik dat mooi vond. Dit was een reden om mij te pesten. Later trok ik broeken aan maar alleen omdat ik dat zelf wilde. Het pesten was vooral omdat ik de ‘dochter van’ was. Ik heb er later met mijn ouders over gepraat. Vooral mijn moeder voelde zich heel schuldig. Ik begrijp hun keuze van toen wel. Mijn broer is ook naar dezelfde school gegaan want dan hadden ze er weer twee leerlingen bij en was de kans groter dat de school zou blijven bestaan.

Nu hetzelfde met mijn dochters gebeurt, merk ik dat het pesten een groot effect op mij en mijn leven heeft gehad. Ik kijk altijd de kat uit de boom, vertrouw iemand niet snel. Ik ben een gevoelsmens en heb door het pesten extra voelsprieten gekregen. Ik moet echt het gevoel hebben dat ik veilig ben voordat ik mezelf kan zijn. Je niet goed genoeg voelen. Dat is wat pesten met je doet.

Mijn ene dochter is ook naar een EMDR therapeut geweest. In eerste instantie wilde ze er niets van weten. ‘Ik ga toch niet naar een psycholoog’, zei ze. Ik zei tegen haar: ‘ik ben nu bijna 45 jaar en het heeft me dertig jaar gekost om erover heen te komen. Ik gun jou een ander leven.”